Kreikan ruokakulttuuri

Kreikkalaiset nauttivat aamupalakseen usein vain kupin kahvia ja puoli askia savukkeita, mutta hotelleissa tarjoiltava aamiainen on kuitenkin kattavampi ja pohjoismaalaisten toiveiden mukainen. Paikalliset syövät lounaan noin klo 14–15 ja illallisen vasta klo 21–22. Monet ravintolat avaavat siksi ovensa vasta noin klo 19. Turistialueiden ravintolat ovat tosin avoinna koko päivän.

Kreetalla ravintolassa syöminen on edelleenkin suhteellisen edullista. Kreikkalaiset itse menevät usein ravintolaan hyvien ystävien seurassa. Tavernassa mennään yleensä keittiöön saakka ja näytetään mitä halutaan syödä, sillä ruokalistat eivät välttämättä pidä paikkaansa. Menu vaihtelee tuoretavaran saatavuuden mukaan ja riippuu siitä, kuka milloinkin on kiinni kauhan varressa!

Leipä ja kattausmaksu peritään yleensä aina. Kala on suhteellisen kallista ja yleensä ilmoitetaan kilohinta – ole tarkkaavainen. Tapana on jättää juomarahaa 5–10 % laskun loppusummasta, sen mukaan kuinka tyytyväinen olet ruokaan ja saamaasi palveluun. 

Olut on kreikaksi "bira" ja useimmat lisenssillä valmistetut merkit ovat saatavilla myös täällä. Mikäli haluat ruokajuomaksi pullon viiniä, tilaat "krasi". "Aspro" on valkoista ja "kokkino" punaista. Kreetalla valmistetaan monia hyviä valkoviinejä. Tunnettu valkoviini on Retsina, jossa maistuu säilytysastian pihka. Maistuuko retsina mielestäsi karvaalta? Sekoita siihen hieman soodaa tai Seven upia. Kreikkalaisen aperitiivin, ouzon, tuntevat varmaan kaikki. Kreetalla tarjoillaan usein paikallista vastinetta, joka on nimeltään raki. Kotipolttoista ja vahvaa – tekee hyvää ruoansulatukselle! 

Kreikkalaista kahvia tulee myös maistaa. Kahvi tilataan halutun sokerimäärän mukaan "sketto" - ilman sokeria, "metrio" - vähän sokeria, "gliko" - makeaa! Mikäli haluat kahvisi maidolla, tilaat "me ghala". "Frapé" on jääkahvia ja erittäin suositeltavaa varsinkin lämpimänä ja aurinkoisena päivänä. 

Kreikassa ruokailupaikoille on useita nimityksiä. Keskikesällä lähes jokaisella rantapromenadin ja sataman ravintolalla, baarilla tai tavernalla on sisäänheittäjä. He ovat opetelleet muutaman fraasin monella eri kielellä ja tekevät kaikkensa saadakseen sinut istumaan pöydän ääreen. Jos et ole kiinnostunut, kieltäydy ystävällisesti ja päättäväisesti ja jatka matkaasi.

Souvlatsidiko-baari
Kreikkalainen vastine meidän makkara- ja hampurilaisbaareillemme. Ne ovat yleensä avoinna koko päivän. Niissä tarjoillaan grillivarrasta pitan kanssa tai ilman, giroa (jota me kutsumme kebabiksi) sekä muuta grillattua ruokaa.

Estiatoria
Yksinkertainen ruokaravintola. Harvoissa jäljellä olevissa paikoissa tarjoillaan aamiaista – usein spagettia ja paistettua maksaa – kovaa ruumiillista työtä tekeville 7–8 maissa aamulla. Avoinna kunnes ruoka loppuu joskus lounaan jälkeen. Ruokalistoja ei ole, mene sisään ja katso, mitä keittiössä on tarjolla.

Psistaria
Tarjolla on grillattua ruokaa sekä muutamia alkuruokia ja salaatteja. Laatu ja tunnelma vaihtelevat paikasta toiseen.

Mezedoupolia
Muistuttaa baaria, jossa on tarjolla pientä syötävää. Tänne tullaan juomaan ouzoa, viiniä tai rakia ja lisukkeeksi saa pienen vadin, jolla on monenlaisia pikku makupaloja ("meze").

Taverna
Tavernoja on joka puolella. Hintataso vaihtelee, mutta tarjolla olevat ruokavaihtoehdot ovat suurin piirtein samat. Usein tarjolla on sekä "sti schara" (grillattua) että "tis katserolas" (ruokaa suoraan kattilasta). Suurin osa tavernoissa tarjoiltavasta ruoasta on koko- tai puolivalmiita ruokia, jotka lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua!

Ruokasanasto

Moussaka - Kreikkalasta lasagnea, pastan tilalla on perunaa ja munakoisoa 
Pastitsio - Makaronia ja jauhelihakastiketta 
Youvetsi - Pastaruoka lihalla ja tomaattikastikkeella
Keftedés - Kreikkalaiset lihapullat 
Saganaki - Friteerattua juustoa (joskus feta-juustoa)
Gémista - Täytettyjä paprikoita tai tomaatteja 
Dolmádes - Liha- ja riisitäytteisiä viininlehtikääryleitä 
Souvláki - Grillivarras
Kalamáres - Pieniä friteerattuja mustekaloja 
Choriátiki - Kreikkalaista salaattia feta-juustolla 
Tzatziki - Jogurttia kurkulla ja valkosipulilla
Feta - Valkoista lampaan- tai vuohenjuustoa 
Tirópita - Juustopiiras 
Spana kópita - Pinaattipiiras