Aurinko ja rannat

Snorklaus
Kreetaa ympäröivät vedenalaiset maisemat ovat osittain tuhoutuneet, sillä kalastusta harrastettiin aikaisemmin dynamiittien avulla, mikä vaurioitti suuresti kalakantaa. Mikäli haluat tutustua merenalaisiin maisemiin, kannattaa lähteä snorklaamaan alueella, jossa pohja on kivinen ja kasvillisuuden peitossa, kuten esimerkiksi:

• Afrata-lahti sijaitsee niemen kärjessä, Kolimbarin kylän edustalla
• Kiviriutta Plataniaksen huvivenesataman länsipuolella
• Kiviriutta Falassarnan edustalla
• Kiviriutta Elafonissin edustalla
• Kiviriutta Gramvoussan edustalla

Hanian alueen rannat 

Agia Apostoli/Daratso 
Agia Apostoli tarkoittaa "pyhien apostolien rantoja" ja se onkin yksi paikallisten suosituimmista uimapaikoista. Ranta muodostuu niemenkärkeä ympäröivästä useammasta pienestä ja suojaisesta uimapoukamasta, ranta on erittäin matala ja sopii hyvin lapsille. Rannalla on paljon ihmisiä varsinkin keskikesällä. Useimmiten täällä on mahdollista uida myös silloin, kun muilla rannoilla on kovan tuulen ja suurten aaltojen vuoksi uimakielto voimassa. Niemen länsipuolella on enimmäkseen kivi- ja sorarantoja. Rannalla on myös urheilukeskus, josta voi vuokrata veneitä, surffilautoja ja vesisuksia. Agia Apostoli sijaitsee koskemattomalla luontoalueella, joka on kreikkalaisten turistiviranomaisten omistuksessa. Siellä on yksinkertaiset ruokailumahdollisuudet ja myös aurinkotuoleja ja -varjoja on vuokrattavissa.

Kato Stalos
Tämä pitkä ranta sijaitsee noin 6,5 kilometrin päässä Hanian keskustan länsipuolella, ja sieltä pääsee periaatteessa kävellen aina Kolimbariin asti, jolloin kävelymatkaa kertyy n. 22 kilometriä. Ranta on osittain hiekkarantaa ja toisissa kohdin pikkukiveä, ja monissa paikoissa rannan katkaisee leveä vesiväylä, jonka ylittäminen saattaa toisinaan olla hankalaa. Kuten muillakin pohjoispuolen rannoilla, myös täällä saattaa ajoittain olla korkeita aaltoja ja vaarallisia vedenalaisia virtauksia, jolloin uimakielto astuu voimaan. Noudata uimalippujen antamia ohjeita ja kysy paikallisilta neuvoa ennen kuin menet uimaan, mikäli on paljon aallokkoa. Kato Staloksen rannalla on anniskelupaikkoja ja myös aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan.

Platanias
Plataniaksen kylässä on erinomainen, joskaan ei niin lapsiystävällinen, hiekkaranta, joka noin 200-300 metrin päässä huvivenesataman länsipuolella muuttuu kapeammaksi ja kiviseksi rannaksi. Mikäli haluat lähteä snorklaamaan, niin tämä ranta soveltuu siihen tarkoitukseen parhaiten. Maaseudun rauhasta voit nauttia noin kilometrin päässä länteen päin mentäessä, Jordanos-joen suulla. Täällä saatat tiettyinä kesä- ja heinäkuun iltoina nähdä merikilpikonnia munimassa, ja munat kuoriutuvat myöhemmin heinä-elokuun vaihteessa. Läntisen rannan yhteydessä on useita uima-altaita.

Georgipoli
Kylässä on kaksi loivasti syvenevää rantaa, joista joen pohjoispuolella olevalla rannalla on parempaa hiekkaa. Molemmilla rannoilla on vuokrattavissa aurinkotuoleja ja -varjoja. Vaatimattomia anniskelupaikkoja, joista voi ostaa pientä syötävää ja juotavaa. Kylän itäpuolella on mahtava, lapsiystävällinen ranta, joka myötäilee Georgopolin lahtea ja jatkuu koko matkan, n. 10 km päähän. Sijaintinsa vuoksi se on suojassa pohjoisesta tulevilta aalloilta. 

Nea Chora
Tämä pieni ranta syvenee suhteellisen loivasti ja se sopii myös lapsille. Rannalla käy enimmäkseen lähihotelleissa asuvat matkailijat.
Vähän kauempana on kallion lohkareita ja kiviä, jotka toimivat myös aallonmurtajina. Rantakadun varrella on suosittuja tavernoja ja ulkoilmaravintoloita. Rannalla on myös aurinkotuoleja, -varjoja ja polkuveneitä vuokrattavissa.

Chryssi Akti
Mukava hiekan laatu, vähän kivinen pohja, syvenee suhteellisen loivasti ja lapsiystävällinen ovat tämän "kultaisen rannan" tunnusmerkkejä. Tämä ranta sijaitsee noin kilometrin päässä Nea Choran länsipuolella ja siellä käy enimmäkseen lähellä olevissa hotelleissa asuvia skandinaavisia vieraita. Aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan, ja myytävänä on myös pientä syötävää sekä kylmiä juomia.

Agia Marina
Agia Marinan rannat syvenevät yleisesti ottaen loivasti, vaikkakin paikoitellen ranta saattaa syvetä nopeammin. Tarjolla on paljon erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten vesiskoottereita, riippuliitoa ja banaaniveneitä. 

Gerani
Geranin ranta vaihtelee harmaasta ja karkeasta hiekasta ruskeanpunaiseen hiekkaan ja pikkukiveen. Alueella ei ole vesiurheilumahdollisuuksia.

Maleme
Malemessa on pitkä kiviranta, jota reunustaa rantakatu. Paikoitellen rannalla on muutamia lyhyitä hiekkaosuuksia. 


Länsi-Kreetan rannat 

Fallassarna 
Fantastinen uimakokemus, useiden kilometrien pituinen kultainen hiekkaranta ja kristallinkirkasta vettä. Hyvät snorklausmahdollisuudet muutaman sadan metrin päässä olevalla kiviriutalla. Vaikka rannalla onkin jo nykyään tiettyjä palveluja, voi sieltä siitä huolimatta löytää itselleen oman rauhallisen uimapoukaman.

Elafonissi 
Kreetan Malediivit on vaikuttava laguuni Kreetan lounaiskärjessä. Ranta sopii erinomaisesti lapsille ja hiekassa on fantastinen värikirjo, mutta tuulen puhaltaessa etelästä ja lounaasta ranta on hyvin suojaton ja tuuli nostattaa rannalla varsinaisen hiekkamyrskyn. 

Marathi 
Tänne pieneen, Soudan lahden pohjoispuolella olevaan rantapoukamaan kannattaa suunnistaa varsinkin silloin, kun kovat aallot kiusaavat muita pohjoisrannikon rantoja. Pieni ranta sopii hyvin lapsille ja lähellä on myös tavernoja sekä pieni urheilukeskus, josta voi vuokrata veneitä. Sataman toisella puolella oleva rantaklubi on tarkoitettu Nato-tukikohdan upseereille. 

Preveli 
Prevelin ranta sijaitsee etelärannikolla Moni Preveli -luostarin alapuolella. Rannalla kasvavat palmut ovat saaneet tarinan mukaan alkunsa, kun merimiehet satoja vuosia sitten istuivat rannalla ja söivät taateleita. Ranta on suhteellisen pieni ja sinne pääsee polkua pitkin.

Matala 
Kaunis hiekkaranta Festoksen eteläpuolella. Ranta on tunnettu kalkkikiviluolistaan, joissa hipit majailivat 60-luvulla.